Strijklicht op stucwerk

Strijklicht op stucwerk

Strijklicht is iets waar een stukadoor niet blij mee is als dit op zijn nieuw gestukadoorde wanden of plafonds valt.
Het licht wat ook wel vallicht, vals licht of laag zonlicht wordt genoemd zal ten alle tijden het werk gigantisch doen oplichten en kleine oneffenheden die normaal gesproken met dag licht niet te zien zijn worden vele malen groter gemaakt. ( vergelijking met een vergrootglas )

Niet alleen stucadoors hebben hier last van maar ook schilders en vloerenleggers hebben dit probleem wel eens meegemaakt. Als de wanden en plafonds afgewerkt zijn en dit is gewoon netjes naar behoren gedaan dan is de klant in het eerste opzicht vaak snel tevreden.

Wat er regelmatig gebeurt is dat het zonlicht, lampen langs de wanden (dus indirect strijklicht) s’avonds aan gaan of het einde van de dag en men dan toch vaak wat ontrustende oneffenheden tegen komt.
De stukadoor of schilder wordt dan vaak meteen gebeld en er ontstaat een onrustige situatie. Als de volgende dag de stukadoor langs komt zal de klant zowel de stukadoor dan ook niets verontrustends tegen komen omdat op dat moment het strijklicht niet aanwezig is.
Hierdoor ontstaat vaak een ongemakkelijke situatie en levert vaak een onnodig geschil op.

strijklicht-op-stucwerk

Strijklicht op wanden en plafonds een drama
Ook hebben wij wel eens meegemaakt dat klanten met een zaklampje of bouwlamp langs de wanden of plafonds schenen om zo on even heden te gaan zoeken. Dit is natuurlijk volstrekte onzin en heeft natuurlijk totaal niets te maken met de afwerking die de stukadoor of schilder heeft achtergelaten.

U zult moeten berijpen dat als u met een bouwlamp , zaklamp, spotjes of wandverlichting aankomt het een geheel oneerlijke situatie zal opleveren voor de stukadoor. De stukadoor of schilder zal nooit tegen dit soort van licht kunnen werken en het werk mag echter enkel met “normaal” daglicht beoordeeld worden, deze regel is opgesteld door de NOA.

Wandlampen en plafondspots

Zowel een wandlamp als spotjes langs de muren kunnen voor vervelende situaties zorgen. Beide geven deze strijklicht en kunnen het stucwerk behoorlijk beïnvloeden. Door deze verlichting in uw woning kunnen er veel oneffenheden optreden en in sommige gevallen kan het nieuwe stucwerk of schilderwerk er niet uit te komen zien.
Wat kan je aan strijklicht doen?
Er is eerlijk gezegd weinig aan dit vervelende zijlicht of lage zonlicht te doen. Wat vaak een oplossing is is de verlichting in uw huis wat te dimmen. Ook kunt u zorgen voor vitrage of een goede zonwering wat 50% kan schelen op het binnenkomende zonlicht.

Streeploos eindresultaat

Als u zelf het nieuwe stucwerk wilt gaan schilderen is het moeilijk om zonder strepen of banen te werken. Als de ruimte wat donker is is dit geen probleem maar mocht u de muren of plafonds willen verven in uw woonkamer kunnen er wel problemen komen door het valse zonlicht wat naar binnen schijnt.
Het zou natuurlijk zonde wezen als u egale muur veranderd in een muur met oneffenheden en strepen. Wilt u er zeker van zijn dat dit niet gebeurt? Kies dan voor latex spuiten in plaats van latexverf laten aanbrengen met een vachtroller.
Door het spuiten van latexverf bent u verzekert van een streeploos eindresultaat!

Daglicht is bepalend

Wand of plafondafwerking kan het beste bepaald worden op 2 meter afstand van de wand of plafond en dit met normaal daglicht!

Vragen & Antwoorden

Wat is strijklicht?

Strijklicht ook wel genoemd vals licht of laag zonlicht is zeer vervelend voor stukwerk of schilderwerk. Lees hier alles over strijklicht en de oplossingen.

Geeft een wandlamp strijklicht?

Ja, een wandlamp kan veel strijklicht veroorzaken net zoals plafondspots of andere wandverlichtingen.

Is stucwerk afgekeurd met strijklicht erop?

Nee, stucwerk wordt bepaald met normaal daglicht.
Wat is het verschil tussen zijlicht en strijklicht?
Er zit weinig verschil tussen zijlicht en strijklicht. Beide is het vals licht wat verschrikkelijk vervelend is op een wand of plafondafwerking.