Raapwerk

Soms is een ondergrond niet volledig vlak of is een wand of plafond in een woning of kantoorpand niet volledig haaks. Met raapwerk is het dit te corrigeren door op bepaalde delen meer of juist minder gipsmortel aan te brengen.

Daarnaast kunnen in raapwerk togen en andere ronde profielen worden verwerkt. Met raapwerk kunnen grove ondergronden, vlak en niet-haakse wanden weer recht gemaakt worden. Wij maken, indien nodig, gebruik van hoeksperen en/of stucstops om zo strakke lijnen te creëren, bijvoorbeeld bij een deuropening.

Wat is raapwerk?

Raapwerk is het waterpas en vlak maken van ruwe, grove oppervlakken. Door een oppervlak te rapen maken we het oppervlak met behulp van een laag gipsmortel loodrecht , vlak en strak. Een raapwerk laag is minimaal 7 millimeter en doorgaans maximaal 5 centimeter dik. Is de laag dunner, dan spreken we van pleisterwerk. Na de raapwerkzaamheden is de ondergrond geschikt voor afwerking met verschillende producten zoals sierpleister, tegels en verf. De mate van gladheid kunt u zelf bepalen.

Kenmerken:

  • Geschikt om ruwe en scheve wanden en plafonds recht te maken
  • Hard en stootvast materiaal
  • Werkt brandvertragend en vochtregulerend
  • Is de juiste basis voor eindafwerking
  • Heeft een minimale laag van 7 millimeter gipsmortel

Hoe wordt het aangebracht?

Raapwerk wordt altijd op een schone, stofvrije, kale ondergrond aangebracht. Afhankelijk van het gewenste eindresultaat, wordt het raapwerk in één of meerdere lagen aangebracht. Raapwerk kan op verschillende manieren aangebracht worden:

  1. Menging van kalkmortel, zand en cement. Deze variant is zeer geschikt voor vochtige en natte ruimtes, zoals de keuken, het toilet en de badkamer. Het eindresultaat is een zeer sterke laag op de wand(en).
  2. Menging met gips. Deze variant wordt als alternatief gebruikt indien de menging van kalkmortel, zand en cement niet geschikt is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er een wandafwerking op de ondergrond zit die niet te verwijderen is of als het raapwerk op een geverfde ondergrond uitgevoerd moet worden.

Scheurvorming

Het kan zijn dat er scheurvorming in de wanden of plafonds aanwezig zijn. Bijvoorbeeld klein of loszittend stucwerk wat de ondergrond zwakker maakt. Om de ondergrond te verstevigen worden scheuren uit gehakt en loszittende gedeeltes verwijdert en extra voor behandeld met gaas, en langs het plafond ingesneden waardoor de kans op doorscheuren aanzienlijk wordt verkleint. De kans op scheurvorming in nieuwbouwwoningen is relatief groot. Wij doen er alles aan om scheurvorming te voorkomen. Helaas is dit niet altijd onoverkoombaar omdat de materialen ten alle tijden gaat werken.

Een perfect rechte wand in uw woning of kantoorpand?

Wilt u meer weten over raapwerk door Luijken & Krooswijk Stucadoors? Of wilt u vrijblijvende informatie over de kosten of prijzen? Bel ons op 065 426 1733 of vul het contactformulier in. Wij informeren u graag over alle mogelijkheden.