Een wand stucen, zelf doen of niet?

stucen wandHet stucen van een wand lijkt een eenvoudige klus. Filmpjes op Youtube tonen vaak in enkele minuten hoe je dat kunt doen. Ook de verhalen van de Handige Harry uit de familie tijdens verjaardagspartijtjes laten vaak uitschijnen dat iedereen wel een wandje kan stucen.

Nu willen wij de kennis en kunde van de handige doe-het-zelver zeker niet onderschatten, maar vanuit onze ervaring kunnen we toch zeggen dat voor een perfect afgewerkte wand er heel wat komt kijken. Laten we eerst eens kijken naar de verschillende stappen die doorlopen moeten worden.

Bestudering te stucen wand

Bij ons begint het werk met een bestudering van de te stucen wand. Het gaat dan voornamelijk om het materiaal, de kwaliteit van de wand en natuurlijk de aanwezige oneffenheden. Eigenlijk is dit een werk wat wij in het offertestadium uitvoeren.

Belangrijk in die fase is ook de wens van de klant, wat is de gewenste afwerking. Is het stucwerk gericht op het glad maken van de wand met als doel het sausen van die wand of moet de wand opgeleverd worden in spachtelputz of betonlook?

Ruimte vrij maken

Voordat begonnen wordt aan het uiteindelijke stucwerk moet de ruimte voor de wand goed bereikbaar zijn. Gaat het om een bestaande ruimte in uw woning dan is het zaak om eventuele meubels te verplaatsen en een bescherming voor uw vloer aan te brengen. Bij nieuwbouw is dit natuurlijk niet van belang maar daar speelt wel dat wij precies in de juiste fase aan de klus beginnen.

Ondergrond wand schoonmaken

Een uiterst belangrijk werkje, alle eventuele resten van behang of losse wand deeltjes moeten verwijderd worden. Het resultaat moet een wand zijn die vrij is van zaken die niet thuishoren op die wand.

raapwerk wand stucenBeschadigingen wand herstellen en gaten vullen

Een gladde wand is een vereiste voor goed stucwerk. Deze fase legt dan ook de basis voor het uiteindelijke resultaat. Wij werken met diverse vulmiddelen afhankelijk van de situatie.

Raapwerk nodig?

Wanneer de wand zwaar beschadigd is of niet vlak of waterpas is dan is raapwerk nodig. Met raapwerk wordt uw wand weer loodrecht en vlak gemaakt . Deze raapwerklaag is minimaal 7 millimeter dik en maximaal 5 centimeter. Het resultaat is een strakke wand die geschikt is voor de uiteindelijke afwerking zoals diverse soorten sierpleister, het plaatsen van wandtegels of het uiteindelijke verven van de wand.

Aanbrengen gewenste stucwerk wand

Pas nu kan het uiteindelijke stucwerk beginnen. Het hangt af van het doel van het stucen van de wand hoe we hier te werk gaan. We kunnen diverse sierpleisters aanbrengen zoals spachtelputz, betonlook of beton ciré. Natuurlijk kan het uiteindelijke doel ook zijn om de wand te behangen of te verven.

Uiteindelijke afwerking van de wand

In deze laatste fase gaat het om de laatste afwerking van de wand. Dat kan gaan om een sierpleister in ongelooflijk veel uitvoeringen en kleuren of het aanbrengen van behang of een verflaag.

Wand stucen, zelf doen of toch door een stucadoor?

Dan komen we bij de hamvraag die we ons stelden. Kunt u zelf een wand stucen? Het antwoord is ja, wanneer u beschikt over voldoende klus-dna en ervaring in het werken met verschillende materialen die u nodig heeft bij het klussen van een wand.

Kan een echte professional het beter en efficiënter uitvoeren? Jazeker, stucen is een vak waarbij kennis en kunde en jaren ervaring allesbepalend zijn voor het eindresultaat. Luijken en Krooswijk heeft meer dan 15 jaar ervaring in stucwerk. In die tijd hebben we ontelbaar veel wanden gestuct. Elke wand is weer anders en vraagt ons inzicht wat we in de loop der tijd hebben opgebouwd.

stucadoor prijzen met kortingIs het stucen van een wand door een professional duur?

Dat is misschien wel de belangrijkste reden om juist niet die wand zelf te stucen. Een stucadoor kan door zijn ervaring vakwerk leveren op een efficiënte wijze. Voor u betekent dat minder overlast van het stucwerk zelf, wij werken onze stucklussen efficiënt af waardoor uw wand snel en vakkundig wordt gestuct.

En hoe zit dat met de kosten van het stucen van een wand? Daarvoor kunt u het echt zelf niet doen wanneer u uw materialen en uren zou rekenen.
Lees hier wat een stucadoor kost

Direct een afspraak maken voor een offerte?

Graag komen we vrijblijvend bij u langs om uw wensen te bespreken en uw situatie te bekijken.

Bel 0654261733 of ga naar onze contactpagina.